Autor: kls, převzato z Parlamentních listů: http://www.parlamentnilisty.cz/kraje/jihocesky/174454.aspx

Oslavy uplynutí 745 let od založení Českých Budějovic se kvůli úsporám konat nebudou, rozhodlo o tom vedení města. Opozice si ale o šetření na radnici myslí své.

Vedení Českých Budějovic se rozhodlo zrušit plánovanou akci, protože je prý příliš drahá a zatížila by již tak prázdnou městskou kasu. „Devět set tisíc korun dát za nějakou oslavu, ani ne kulatého výročí, jsem pokládal za příliš nákladné," uvedl pro Deník.cz českobudějovický primátor Miroslav Tetter (KDU-ČSL).

Akce se začala připravovat za předchozího vedení města. Chystat ji začal bývalý primátor Juraj Thoma, který vedl jihočeskou metropoli do června tohoto roku. Přípravy jsou ale v počátku a tak prý nedojde ani k rušení smluv.

Veřejné bruslení bude i letos

Opozice ale namítá, že na jiných akcích radnice rozhodně nešetří. V zimě prý zhotovila bruslařské kluziště pro veřejnost, které hodlá uskutečnit i letos. Podle opozičního zastupitele Miroslava Jocha (ČSSD) za něj město dalo více než milion korun. Joch navrhoval, aby město raději nabídlo například slevu na vstupné na zimním stadionu Budvar aréna. I letos se veřejné bruslení bude pořádat.

Joch: Na oslavách založení město šetří, na jiných nikoli

Opozice namítá především to, že vedení Českých Budějovic se rozhodlo v rámci úspor zrušit akci mnohem levnější. Adventní kluziště má ale podle vedení ve městě letitou tradici. „Radní Martin Kuba mluvil o tradici, když obhajoval bruslení na náměstí," řekl Miroslav Joch. Založení města je podle něj ale také tradice.

Miroslav Joch připomíná i jinou akci pořádanou budějovickou radnicí. Jde o slavnostní otevření přístaviště letos na konci srpna, kterého se prý nikdo neúčastnil, tvrdí Joch. „Otevření přístaviště u Lannovy loděnice stálo dvě stě tisíc korun, a kdo se ho tam účastnil? Pár V.I.P. a vyhodilo se dvě stě litrů,"uvedl pro Deník.cz zastupitel.

Oslavy přeci jen budou

Primátor Miroslav Tetter ale na výročí města pamatovat bude a hodlá jej připomenout. Dohodl se proto s místním pivovarem Budvar, který pravidelně pořádá akci pro veřejnost Den s Budvarem s bohatým programem. Na konci září bude město v historických prostorách radnice pořádat také výstavu zaměřenou na dějiny města České Budějovice. „Bude to pro veřejnost určitě zajímavé a za podstatně menší peníz," brání se Tetter.